Jämlik sjukvård – en webbutbildning om juridisk status och rätten till vård
Ämnesdisposition
-
- Introduktion
Introduktion
Den här webbutbildningen vänder sig dig till som arbetar inom hälso- sjuk- och tandvården och inte känner dig helt säker på vad som gäller kring rätten till vård för t.ex. personer i asylprocess, papperslöshet, samt de som omfattas av massflyktsdirektivet.
Arbetet inom hälso- och sjukvården innebär att vi möter människor som befinner sig i olika situationer i livet och vars liv formats av livsvillkor som vi själva inte alltid kan förstå. Vi stöter på människor med vårdbehov där vi inte är säkra på vilken vård vi kan erbjuda. För att säkerställa att alla vi möter får den vård som de har rätt till behövs kunskap om människors rättigheter och sjukvårdens skyldigheter.
Utöver kunskapsdelen som fokuserar kring rätten till vård erbjuder webbutbildningen även möjlighet för dig att reflektera över förutsättningar till hälsa och betydelsen av vårt eget bemötande. Som utgångspunkt för reflektion finns både extra diskussionsunderlag (se nedan), samt en ljudberättelse i själva utbildningen.
Den här webbutbildningen kan ses som en slags fördjupning av jämlik sjukvård - en webbutbildning om rasism och likvärdigt patientbemötande i och med att den fortsätter att behandla jämlik vård och likvärdigt bemötande.
Utbildningen tar ca 30-40 minuter i sin helhet.Tillgänglighet
Webbutbildningen är tillgänglighets- och klarspråksgranskad. I utbildningen finns en ljudberättelse för vilken det även finns möjlighet att ta del av i textform.
Obs! Menyn i utbildningen är bara öppen i helskärmsläge. För att öppna menyn klicka på ikonen som finns uppe till vänster av utbildningen
- Vägledande dokument och rutiner
Vägledande dokument och rutiner
Ytterligare dokument av vikt för patientgruppen:
Riktlinje - Vård till Migranter (finns på LITA) - Rutin - Hälsoundersökning för migranter (finns på LITA)
Avgiftshandboken - Skapande av reservnummer
- Arbeta vidare i din arbetsgrupp
Arbeta vidare i din arbetsgrupp
Det är inte alltid lätt att befästa den kunskapen vi får genom webbutbildningar och du som medarbetare inom hälso- och sjukvården har många perspektiv och mycket kunskap att hålla reda på i mötet med vårdsökande och patienter. Även om kunskap som vi får genom webbutbildningen är ett viktigt steg på vägen behöver vi också arbeta tillsammans för att reflektera kring jämlikhet och bemötande. Det kan verka svårt för oss som enskilda medarbetare att skapa förändring så vi behöver arbeta tillsammans för att skapa ett jämlikt bemötande och en jämlik vård.
Nedan finner du diskussionsmaterialet "Om du har tur" och underlaget "Mer om hälsans bestämningsfaktorer. Använd gärna dessa för att kunna fortsätta jämlikhetsarbetet på din arbetsplats. Innan ni genomför gruppdiskussioner bör alla medarbetare ha tagit del av webbutbildningen då material kräver en viss förförståelse i frågan.