Tips om kognitivt stöd i vardagen
Ämnesdisposition
- VÄLKOMMEN
VÄLKOMMEN
Här hittar du filmer och annan information om kognitivt stöd som kan underlätta i vardagslivet.
Vill du ställa frågor om vår sida eller har egna tips och idéer? Kontakta då arbetsterapeut Ulrika Gustafsson eller Annica Algotsson vid Habiliteringscentrum Lycksele.E-post adress: ulrika.e.gustafsson@regionvasterbotten.se, annica.algotsson@regionvasterbotten.se
- KOGNITIVT STÖD
KOGNITIVT STÖD
Kognitivt stöd är allt som gör det lättare att förstå, planera, komma ihåg och organisera vardagen. Det kan bestå av bilder, text, ljud men det kan också vara anpassningen av den fysiska miljön som till exempel att minska onödiga intryck.
Nedan hittar du tips och information från SUF Kunskapscentrum.
Länkar och dokument
- VAD SKA JAG ÄTA?
VAD SKA JAG ÄTA?
Här får du tips på struktur, planering och inköp genom att ta del av filmen " Vad ska jag äta". Ta gärna en titt under rubriken länkar för att få ytterligare idéer.
Filmer
Länkar och dokument
- LAGA MAT
LAGA MAT
Här får du tips på stöd som kan underlätta vid matlagning. Ta gärna del av filmerna " Laga mat" och "Koka kaffe". För att få ytterligare idéer gå in under rubriken länkar.
Filmer
Länkar och dokument
- DUKA BORDET OCH DISKA
DUKA BORDET OCH DISKA
När du dukar kan du behöva veta hur många personer du ska duka till men även vilka redskap du behöver ta fram. Ta gärna del av filmerna "Dukningsmall" och "Diska". I filmen " Diska" finns förslag och tips som kan underlätta den aktiviteten. Ta gärna del av filmerna och länkarna.
Filmer
Länkar och dokument
- HYGIEN
HYGIEN
Det är viktigt för hälsa och välbefinnande att kunna sköta sin hygien. Med en steg-för-steg- instruktion får du överblick och hjälp att komma vidare till nästa moment i exempelvis duschning, toalettbesök, tvätta händerna och vid menstruation. Titta gärna på filmerna och ta del av länkarna.
Filmer
Länkar och dokument
- STÄDA
STÄDA
Städning kan vara många saker. Ett schema kan tydliggöra vad jag ska göra, i vilken ordning jag ska göra det, när och tillsammans med vem. En del städning gör man sällan, till exempel att putsa fönster. Sånt kan man behöva skriva in i sin kalender för att komma ihåg.
Filmer
Länkar och dokument
- SÖMN, MORGON - OCH KVÄLLSRUTINER
SÖMN, MORGON - OCH KVÄLLSRUTINER
Fasta rutiner morgon och kväll kan underlätta för att få en god struktur på dagen och förbättrad sömn på natten. Det minskar stressen och möjliggör kontroll över vardagsaktiviteterna.
Filmer
Länkar
- SOCIALA BERÄTTELSER, SERIESAMTAL OCH RITPRAT
SOCIALA BERÄTTELSER, SERIESAMTAL OCH RITPRAT
Sociala berättelser, seriesamtal och ritprat är verktyg att förstå och hantera sociala situationer. Berättelsen ska presenteras visuellt, man kan både rita, använda bilder och text. Syftet är att ge ökad förståelse för en speciell situation och vara en möjlighet att öva och diskutera strategier för framtiden.
Kom ihåg att den socialaberättelen ska vara en hjälp att visa tillrätta – inte tillrätta visa.
Filmer
Länkar och dokument
- TID OCH TIDSUPPFATTNING
TID OCH TIDSUPPFATTNING
Redskap för att hantera tid behövs för att man ska ha kontroll och känna sig delaktig. Här finner du exempel på tidshjälpmedel.
Film
Länkar
- KLÄDTVÄTT
KLÄDTVÄTT
Handlar om att sortera smutsig tvätt, markera rätt program på tvättmaskinen samt ta hand om tvättade kläder.
Färgskalor som du kan jämföra med kan hjälpa dig att sortera tvätten.Filmer
Länkar och dokument
- EKONOMI
EKONOMI
Har du bra koll på dina pengar?
Filmer
Länkar och dokument
- FÖRBEREDELSER INFÖR MÖTEN MED SJUK- OCH TANDVÅRD
FÖRBEREDELSER INFÖR MÖTEN MED SJUK- OCH TANDVÅRD
Inför och i möten med sjuk- och tandvård är det bra att vara förberedd. Här visas några exempel på material.Filmer
Länkar och dokument